OMGEVINGSVERGUNNING

OMGEVINGSVERGUNNING

Omgevingsvergunning, vaak ook wel bouwvergunning genoemd, heb je vaak nodig bij het bouwen, verbouwen of slopen van een bouwwerk.

Onderstaand een aantal werkzaamheden waarbij een omgevingsvergunning verplicht is:

Aanbouw – uitbouw – dakkapel – dakopbouw – dakterras – Voorgevel van uw woning wijzigen – overkapping – carport – veranda – bijgebouw plaatsen (bijv. garage) – kozijnen vervangen – muurdoordoorbraak (verwijderen van een draagmuur) – nieuwbouw bouwen – slopen 

Indien u niet zeker bent of u een vergunning nodig heeft voor de uit te voeren werkzaamheden, kunt u contact met ons opnemen en zoeken wij dit voor u uit.

Mocht er een omgevingsvergunning nodig zijn, kunnen wij dit hele traject voor u verzorgen van bouwkundige tekeningen, constructieve tekeningen en berekeningen tot en met de aanvraag van de vergunning. 

BOUWKUNDIGE TEKENINGEN

Het is per bouwplan verschillend welke tekeningen aangeleverd dienen te worden voor de aanvraag van de vergunning. In elk geval dient er bij de aanvraag van een omgevingsvergunning een bouwkundige tekening gemaakt te worden met de bestaande- en nieuwe situatie. Daarnaast zijn vaak bouwkundige detailtekeningen nodig van de toe te passen materialen.

CONSTRUCTIE GEGEVENS

Als er constructieve wijzigingen worden gedaan aan het bouwwerk, dan dient er een constructie- berekening en tekening aangeleverd te worden.

Hiermee wordt bepaald wat voor soort draagconstructie er wordt toegepast en welke profielen hout en staal er gebruikt dienen te worden.

PROCES OMGEVINGSVERGUNNING

Als de omgevingsvergunning is aangevraagd inclusief de benodigde tekeningen en documenten komt deze bij de gemeente terecht. Vervolgens beoordeelt de gemeente of het bouwplan voldoet aan de gestelde voorschriften. De gemeente stelt eisen aan het bouwplan die zijn vermeld in het Bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandsnota. In het Bouwbesluit staan alle voorschriften met betrekking op de veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid, milieu en energiezuinigheid. In het bestemmingsplan is opgenomen wat er wel en niet mag op een bepaalde locatie, zoals de maximale hoogte en maximale oppervlakte van een bouwwerk. Ook worden de meeste bouwplannen getoetst door de welstandscommissie of het bouwwerk wel past in de omgeving met betrekking op architectuur en/of uitstraling.

De gemeente is verplicht binnen 8 weken te reageren op de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Daarnaast heeft de gemeente het recht om zonder opgaaf van reden de beslistermijn met 6 weken te verlengen, mits dit binnen de eerste 8 weken wordt gecommuniceerd.

Als je vergunning wordt verleend, is er nog een bezwaartermijn van 6 weken. In deze periode kunnen belanghebbenden, zoals omwonenden, een bezwaar indienen op jouw vergunning. In sommige gevallen is het hierom raadzaam om te wachten met bouwen tot deze termijn verstreken is.

Wij kunnen dit complete traject voor u uit handen nemen, van de complete aanvraag van de vergunning tot het contact houden met de gemeente, zo wordt u volledig ontzorgt. 

Interesse? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Begin met chatten!
Hulp nodig?
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?